Referenciák

A DETE már számtalan feladatra talált optimális megoldást – függetlenül attól, hogy a klasszikus értelemben vett lakkozási ágazat, vagy egyéb iparágak számára. A következőkben referenciáinkból láthat válogatást.

A DETE többek között a következő vállalatok részére folytatott tevékenységet (kivonat):

Swarovski Optik | Drehmo | Pöttinger | Schwarzmüller | Siemens | Enikon | MAN | Schaeffler | Airbus | BMW | Magna | Dürr | Eisenmann | Liebherr | Audi | VW

A DETE cég főként, de nem kizárólag, a következő területeken folytat tevékenységet:

acélgyártás | gépjárműgyártás| műanyagok felületkezelése| autóipar | légi közlekedés ipar | fa felületkezelése | bútorgyártás | mezőgazdasági gépek

 

Lakkozó berendezések – vezérlőelemek

Átmenő rendszerű berendezés szabályozó szerelvényekhez

Feladat
Egy lakkozóberendezés koncepciójának a kidolgozása mind tisztítás, mind pedig alapozó és fedő lakkozás céljára az utána következő hosszú ideig, akár 7 órán át is tartó keményedéssel. Hatékony energiafelhasználású berendezéstechnika minimális térigénnyel.

Megvalósítás
Automata átmenő rendszerű lakkozó berendezés ütemezett üzemmel, Power&Free szállítórendszerrel és kézi lakkozással. A lakkozandó tárgy folyamatadatai szkenneren keresztül kerülnek át az árutartóra, és a lakkozandó tárgy automatikusan halad át a berendezésen, zsiliphez hasonlóan.
A lakkozandó tárgy először egy hétzónás átmenő rendszerű tisztítóberendezésen megy át. Ezt követően a rátapadt vizet egy lefúvóalagútban teljesen eltávolítjuk róla. Ezután az elemeket lehűtjük, maszkkal látjuk el, és a két lakkozó kabin egyikébe szállítjuk. A lakkleválasztás hidegen történik. Lakkozás után az elemek egy párologtató zónán haladnak keresztül, valamint egy lakkszárítón, majd a hűtőzónába jutnak. A lakkozandó tárgy automatikusan elhagyja a hűtőzónát, és egy lift a keményedő bevonatú tárgyak tárolójába szállítja. Onnan a kész termékek automatikusan a szállítókocsira kerülnek.

Hatékony energiafelhasználás
Gázégő használata a bevezetett levegő hatékony felmelegítésére. A hőfok, valamint több keresztáramú hőcserélő gondoskodik róla, hogy a hőenergia visszajuttatása a friss levegőbe a lehető legkevesebb veszteséggel járjon. Kétfokozatú hűtőzóna az energiafelhasználás hatékonyságának fokozása érdekében.

Lakkozástechnika
DETE DETRONIC MIX elektronikus kétkomponensű adagoló és keverőberendezés egy alapozáshoz és négy fedőlakk réteghez. DETE BM250-es lakkozó pisztolyokkal való alkalmazás levegővel támogatott airless eljárásban. Edényidő felügyelete automatikus utántöltő funkcióval az oldószerrel való takarékos bánás érdekében, valamint a pisztolyok felügyelete DETE GunGuard típusú pisztolyöblítő automatával. Színváltás gombnyomásra, választható módon köztes öblítés nélkül is lehetséges.

 • Aushärtespeicher

  Aushärtespeicher der Lackieranlage

 • Auslaufzone

  Blick auf die Auslaufzone

 • Haftwassertrockner

  Blick in den Haftwassertrockner

 • Spritzkabine

  Lackiergut vor der Spritzwand

Lakkozó berendezések – mezőgazdasági gépek elemei

Mezőgazdasági gépek lakkozása

Feladat
Egy mérsékelt költségű, kézi alkalmazástechnikával tervezett lakkozóberendezést kértek tőlünk acélelemekkel rendelkező, nagyméretű függesztékekhez (6m*3m*1,5m). A berendezést az előkezelő berendezéssel együtt egy megadott felületre kellett építeni.

Megvalósítás
A lakkozandó tárgy a Power&Free mennyezeti szállítóra való felhelyezése után először egy automatikus háromzónás előkezelő berendezésbe kerül (zsírtalanítás, vas-foszfát kezelés, mosás). Ezután a lakkozandó tárgyat a rátapadó víz felszárítására szolgáló berendezésben megszabadítjuk az előtisztításból rajtamaradt víztől, mielőtt az első kabinba kerül, amelyben aztán kézzel végezzük az alapozást. Ezt követően a függesztékek az alapozó szárítóba kerülnek. Mielőtt felhordanánk a fedőlakkot, a függesztékek rövid hűtőzónán haladnak át, majd a kézi fedőlakkozás kabinjába kerülnek. A személyzet mindkét kabinban a rögzített munkapadok segítségével a szükséges magasságban végezheti a lakkozást. A fedőlakkozás után az acélelemek egy csatlakoztatott párologtató zónán, valamint egy további szárítón haladnak keresztül, mielőtt a felrakó/átvevő állomás előtt egy köztes tárolóban várakoznak.

Lakkozástechnika
A lakkozás kézzel történik levegővel támogatott airless eljárással. DETE Detronic Mix típusú elektronikus 2K berendezés elektronikusan felügyeli és szabályozza a festék- és keményítőkomponensek adagolását és keverését (négy festék). A festékcsere és a berendezés öblítése gombnyomásra történik. Ellátó szivattyúként DETE MX32 típusú klasszikus nagynyomású dugattyús szivattyúkat alkalmazunk.

 • Aussenansicht Vorbehandlungskabine Vogel&Noot

  Aussenansicht Vorbehandlungskabine

 • Anlagensteuerung Vogel&Noot

  Blick auf die Anlagensteuerung

 • Innenansicht Lackierkabine Vogel&Noot

  Lackierkabine mit Lackiergut

 • Farbversorgung mit 2K-Anlage Vogel&Noot

  Farbversorgung mit 2K-Anlage Detronic Mix

2K berendezések - műanyag elemek

Műanyagok bevonatának automatikus elkészítése

Feladat
Komplett technika szállítása bevonatkészítéshez (festékellátás, 2K berendezés, pisztolyok) síkszóró automatához az autóipar, illetve a szórakoztató elektronikai terület műanyag elemeihez.

2K technika
Egy DETE Detronic Mix 2K berendezést telepítettünk, amely átvette a receptúra kezelését, valamint a kétkomponensű lakkok (két festék) adagolását és keverését. A keverőegységben a festéket és a keményítőt nem érintő Coriolis tömegmérőt alkalmaztuk, hogy biztosítsuk az optimális öblíthetőséget. A kisnyomású anyagnyomás szabályozók mindkét strangon lehetővé teszik az anyagnyomás pontos beállítását. A berendezés eközben elektronikusan felügyeli az edényidőt és a keverési arányt, ezáltal nagyon pontos és állandó keverési minőséget biztosít.

Anyagellátás
Szállítószivattyúként a DETE UVfix08 harmonikás szivattyúkat alkalmaztuk. Ezek különösen hosszú élettartamukkal tűnnek ki az alumíniumoxidból készült dugattyúk alkalmazása révén, valamint könnyű szétszerelhetőségüknek köszönhető egyszerű karbantarthatóságukkal. 8:1-es átalakítási aránnyal a harmonikás szivattyúkat hosszabb szállítószakaszok esetében is lehet alkalmazni.

Alkalmazástechnika
A festék felhordása legfeljebb 8 AGMD Pro kisnyomású automata pisztollyal történik, amelyek a lehető legmagasabb felületi minőséget biztosítják.

 • Gesamtanlage Jasplastik

  Flachspritzautomat

 • Spritzbaum Jasplastik

  Blick in den Lackierraum

 • 2K-Anlage Jasplastik

  2K-Anlage mit Coriolis-Massemessern

 • Farbversorgung Jasplastik

  Farbversorgung mit Faltenbalgpumpen

2K berendezések – nagyméretű csapágyak bevonatának elkészítése

Szélerőmű nagyméretű csapágyai bevonatának elkészítése

Feladat
Komplett technika szállítása bevonatkészítéshez (lakkozókabinok, festékellátás, 2K berendezések, kézi pisztolyok) szélerőmű létesítmények nagyméretű csapágyai bevonatának elkészítéséhez.

2K technika
Összesen hat különálló DETE Detronic Mix 2K, illetve 3K berendezésből álló együttest telepítettünk, hogy a bevonatkészítés folyamatai során a lehető legnagyobb időbeli rugalmasságot tudjuk biztosítani. A feldolgozandó anyagoktól függően különböző típusú mérőcellákat alkalmaztunk, a klasszikus fogaskerekes mérőcellától egészen az érintésmentesen mérő Coriolis tömegmérőig.

Anyagellátás
Szállítószivattyúként a levegő nélküli felviteli eljárás miatt szükséges magas anyagnyomás alapján DETE HX48, illetve Trumpf 47:1 dugattyús szivattyúkat alkalmaztunk, amelyek egyrészről magas nyomásátalakítási arányukkal, másrészről viszont magas szállítási teljesítményükkel tűnnek ki.

Alkalmazástechnika
Az anyag felvitele legfeljebb hat DETE GM500 levegő nélküli pisztollyal történik, amelyek rendkívül erősek és könnyen karbantarthatóak, valamint magas percenkénti felviteli mennyiséget garantálnak. A lakk egyes pisztolyokban való megszáradásának elkerülésére mindegyik GM500-et DETE GunGuard típusú pisztolyöblítő automatával szereltünk fel. Ez utóbbi lehetővé teszi az adott pisztolynak az edényidő letelte utáni automatikus ellátását frissen kevert lakkanyaggal, miáltal elkerülhető a lakk beszáradása.

 • 2K-Anlagenverbund_Schaeffler

  Verbund 2K-Steuerungen und Mischeinheiten

 • Farbversorgung_Schaeffler

  Blick in die Lackversorgung

 • Handlackierung_Schaeffler

  Manuelle Beschichtung eines Kugellagers

 • Pistolenspuelboxen_Schaeffler

  Airlesspistolen mit Pistolenspülboxen Typ GunGuard

2K berendezések – acélelemek bevonatának készítése

Acélelemek elektrosztatikus bevonatának készítése

Feladat
Komplett technika szállítása bevonat készítésére (festékellátás, 2K berendezés, elektrosztatikus kézi pisztolyok) nagyméretű acélelemek vizes lakkal való bevonatának kézzel, kisnyomáson történő elkészítéséhez.

2K technika
DETE Detronic Mix típusú 2K berendezést szállítottunk 3 keményítőhöz és 5 festékhez. A bekevert 2K anyag lakkozó pisztolyban való megszáradásának biztosítására a 2K berendezést DETE GunGuard típusú pisztolyöblítő automatával szereltük fel. A térfogatáram mérése klasszikus fogaskerekes mérőcellák segítségével történik.

Alkalmazástechnika
A 2K berendezés ellátja a Ransburg Vector típusú elektrosztatikus kézipisztolyt külső nagyfeszültség generátorral. Ezzel a pisztollyal az acélelemeken az elektrosztatika elve alapján magas felviteli hatásfokkal lehet a bevonatot elkészteni.

Anyagellátás
Az anyagellátás több DETE Twin kettősmembrán szivattyúból áll, amelyek az anyagot vagy a nyomás alatt álló tartályokból (keményítő) vagy a nyomásmentes tartályokból (festék) a 2K berendezés keverőegységébe szállítják. A szivattyúk nyomásfokozó egységekkel vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy akár 9 bar-ig terjedő anyagnyomás jöjjön létre. A festékellátás sajátossága a komplett elektromosan szigetelt és speciálisan biztosított felépítés, amelyre az elektrosztatikus vizes lakk magas vezetőképessége miatt van szükség. A festéktartályok továbbá pneumatikus keverőkészülékkel vannak felszerelve, amelyek a hordók tetejére vannak szerelve. Ezeket ismét csak pneumatikus DETE emelőművel lehet az eredeti hordóról leemelni – ez lényegesen megkönnyíti a hordók cseréjét.

 • Steuerung 2K_B

  2K-Steuerung mit Hochvolterzeuger

 • Materialversorgung_B

  komplette Niederdruck-Wasserlack-Farbversorgung

 • Teilelackierung_B

  Manuelle Beschichtung der Stahlteile

Különleges megoldások – kenőanyag adagolás

Automatikus kenőanyag ellátás

Feladat
Meg kellett találnunk a megoldást arra, hogy meghatározott mennyiségű kenőanyag elektronikus utasításra egy csatlakoztatott berendezésre kerüljön.

Megvalósítás
Összesen három kompakt egységet szállítottunk, amelyeket tömlőkön keresztül lehet a kenőanyag vételi helyekhez csatlakoztatni. Egy egység egy VA rozsdamentes acélból készült anyagtartályból áll folyamatosan működő, elektronikus telítettségi szint felügyelettel, valamint egy pneumatikus keverőkészülékből, amely a kenőanyag ülepedését akadályozza meg. A közeg szállítását egy DETE kettősmembrános szivattyú biztosítja, amelyet közvetlenül az anyagtartályra rögzítettünk. A folyadékszelep, amely az anyag vételi helyre való áramlását szabályozza, pneumatikusan működtethető és építésmódja alapján nagyon kevéssé kopik, és a korróziónak ellenáll.

Minden egyes egység legfontosabb elemét egy speciálisan erre az alkalmazásra kifejlesztett és nemesacélból készített adagoló henger képezi, amely utasításra szállítja a meghatározott mennyiségű kenőanyagot és az anyag leadása során önműködően újra feltöltődik friss anyaggal, így nem szükséges a kenőanyag leadása után külön elvégezni a töltési folyamatot.

 

 • Schmiermitteldosieranlage_SMS

  Gesamtansicht Dosiereinheit

 • Dosierzylinder_SMS

  Detailansicht Dosierzylinder

 • Behaelter_SMS

  Gesamtansicht Schmiermitteldosiereinheit

Festékellátás – autóipar

Festékellátás gépjárműelemek lakkozásához

Feladat
Az autóipar területén nagyméretű műanyag elemek új lakkozóüzeméhez kellett komplett festékellátást tervezni és szállítani a hozzá tartozó kézi alkalmazástechnikával együtt.

Megvalósítás
Összesen 35 VA rozsdamentes acélból készült tartályt szállítottunk (4 nyomókazán, 1 nyomásmentes oldószertartályt, 15 duplatartály csoportot), kevéssé kopó DETE UVfix08 harmonikás szivattyúkkal és a megfelelő anyagnyomás szabályozókkal szereltük fel őket, valamint két DETE Detronic Mix típusú elektronikus 2K berendezést szállítottunk kisnyomású kézi alkalmazáshoz. A duplatartály csoportok szivattyúit duplaszűrő csoportokkal szereltük fel, hogy a szűrő cseréje alatt is tovább lehessen dolgozni.

Alkalmazástechnika
Mindkét 2K berendezés, melyek mindegyikét felszereltük a DETE GunGuard típusú pisztolyöblítő automatával, felügyeli és szabályozza a pontos festékkeverést. A pisztolyöblítő automaták gondoskodnak róla, hogy bekevert anyag ne száradhasson meg a rendszerben – a 2K vezérlés a berendezésbe helyezett pisztolyt képes önállóan ellátni frissen bekevert anyaggal.

 • Farbversorgung_D

  Blick in die fertige Farbversorgung

 • Behälterdetail_D

  Förderpumpe UVfix08 mit Doppelfiltergruppe

Festékellátás – légi közlekedési ipar

Elválasztóanyag ellátás repülőgép elemekhez

Feladat
Egy neves repülőgépgyártónak kellett több vételi hellyel rendelkező elválasztóanyag ellátást készíteni a belső elemek gyártásához.

Megvalósítás
Kisnyomású elválasztóanyag ellátást telepítettünk messzire elérő csővezeték hálózattal és sok külön vételi hellyel. Az anyagszállítást kisnyomásra átkapcsolt dugattyús szivattyúk végzik közvetlenül a 200 literes hordókból. Az állandó anyagnyomásról a kinyomású anyagnyomás szabályozók gondoskodnak, mindegyik hordót felszereltük telítettségi szint szondával, hogy az üres hordókból való szivattyúzást megakadályozzuk. A vételi helyekre tömlő feltekerőt szereltünk. Az alkalmazott szóró pisztolyok erős airless pisztolyok, amelyeket felszereltük a megfelelő szórólándzsákkal, hogy az elválasztóanyagot optimálisan be lehessen szórni a formákba.

 • Trennmittelversorgung_A

  Blick in den Trennmittel-Container

 • Schlauchaufroller_A

  Schlauchaufroller an den Abnahmestellen

 • Applikator_A

  Airlesspistole mit Lanzenaufsatz

Berendezésgyártás – kemencetechnika

Kemencetechnika a legkülönfélébb alkalmazásokra

A DETE cég évek óta épít kemencéket a legkülönfélébb alkalmazási célokra, pl. fémelemek megeresztésére, lakkok beégetésére vagy üvegszállal erősített műanyag elemek edzésére. A kivitelezés az alkalmazástól függően változik. A specifikációnak megfelelően a DETE cég átmenő rendszerű vagy kamrás kemencét szállít, szállítási technikával együtt, vagy anélkül. Szállítási technikával felszerelt kemencék esetében az ügyfél kívánsága szerint vízszintes és függőleges szállítási rendszerek állnak rendelkezésre, aszerint, hogy az elemek függesztve vagy fektetve haladnak át a kemencén. Több hőmérsékleti zónás vezetés is lehetséges, ahol az egyes zónákban a tárgyak eltérő ideig tartózkodnak. Kemencéket eddig Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban telepítettünk.

 • Mehrzonen-Durchlaufofen

  Mehrzonen-Durchlaufofen

 • Kammerofen

  Kammerofen

 • Kammerofen 2

  Kammerofen Außenansicht

 • Einzonen-Durchlaufofen

  Einzonen-Durchlaufofen Innenansicht